Skip to main content

Yin Yoga vanaf de bron

Sommige beschouwen yin yoga als de oudste vorm van Hatha yoga, anderen menen dat yin yoga afkomstig is uit de taoïstische traditie van China in tegenstelling tot de meeste yogapraktijken die voortvloeien uit India. Al in heel oude Chinese teksten, zoals het leerboek van de gele keizer (Nei Jing Su Wen), dat rond de vierde eeuw voor Christus is opgetekend, wordt Tao Yin of Dao Yin genoemd als methode om gezond te blijven. Tao Yin, ook wel taoïstische yoga genoemd, is duizenden jaren oud en wordt beschouwd als de basis van Qi Gong en de voorloper van alle energetische bewegingskunst van China.

GESCHIEDENIS VAN DE HEDENDAAGSE YIN YOGA

Vanuit de hoek van Kung Fu deed yin yoga in de late jaren zeventig zijn intrede in het westen, in de persoon van Kung Fu leraar en Tao-meester Paulie Zink. Zink is een karate-grootmeester. In 1989 werd hij uitgeroepen tot ‘Kung Fu-artist of the Year’. Hij was in Kung Fu kringen bekend om zijn uitzonderlijke flexibiliteit en hij besloot zich bij trainingen daar meer en meer op te richten, ook bij zijn leerlingen, om ze zo uithoudingsvermogen en focus bij te kunnen brengen. Hij bedacht het concept ‘yin yoga’ en verzon ook veel van de nieuwe namen voor de houdingen die al bekend waren uit Hatha yoga.

Paul Grilley is de marketeer van de huidige yin yoga en studeerde in 1988 een jaar bij Paulie Zink, omdat hij zich aangetrokken voelde tot zijn beheersing van de yogahoudingen, maar ook door zijn kalme bescheiden natuur, die je niet vaak zag bij beoefenaars van vechtsporten. Grilley verdiepte zich daarna ook in de Chinese geneeskunst, in de meridianen en hoe chi zich daar doorheen beweegt.

Geïnspireerd op de taoïstische yoga heeft Grilley 10 jaar lang Tao Yin in zijn lessen gebruikt. Uit respect voor zijn leraar Paulie Zink onder de naam: taoïstische yoga. Dr. Garry Parker leerde Grilley anatomie. Parker moedigde Grilley aan om vooral gebruik te maken van de wetenschappelijke principes van de menselijke beweging en deze te verbinden met yoga. In 1980 startte Grilley met het onderwijzen in yoga en anatomie. De anatomie trainingen van Grilley zijn tot op de dag van vandaag bedoeld om docenten en studenten te voorzien van de elementaire begrippen van hoe het lichaam beweegt, zodat ze niet zichzelf of iemand anders verwonden. Paul Grilley’s anatomie voor yoga is uitgegroeid tot een paradigma verschuiving binnen de ‘klassieke’ yoga beoefening. In 1990 maakte Grilley kennis met Dr. Hiroshi Motoyama, een yogi en wetenschapper uit Tokio met veel kennis van energiebanen en acupunctuur.

Sarah Powers was een leerling van Grilley, zij voegde aan haar eigen yin yogalessen boeddhistische psychologie en meditatie toe. Dat de hedendaagse yin yoga wereldwijd steeds meer bekendheid krijgt, is vooral te danken aan Paul Grilley, Sara Powers en Bernie Clark. Los van elkaar startten zij in de jaren negentig met het opleiden van andere yin yogaleraren. De essentie van yin yoga mag dan al eeuwenlang bestaan, het was vooral Grilley die yin yoga tot een aparte stroming maakte. Sarah Powers was uiteindelijk degene die de naam yin yoga bedacht.

Onze workshops en trainingen

Workshops en trainingenYPSR via de meridianen
23 mei 2024

3-daagse YIN PSOAS STRESS RELEASE via de meridianen

6 september – 27 september – 11 oktober
Workshops en trainingenYPSR via de nervus vagus
25 maart 2024

3-daagse YIN PSOAS STRESS RELEASE via de nervus vagus

13 september – 4 oktober – 1 november