Skip to main content
Blog

Verhoog je vitaliteit en verminder stress volgens de vijf elementen

Energie is de kracht die het ons mogelijk maakt om fysieke en niet-fysieke activiteiten te verrichten. De taoïsten bestudeerde deze kracht al eeuwen en noemen haar chi, ofwel levensenergie. Door de natuur nauwkeurig te observeren en te analyseren, ontdekten ze dat deze levensenergie in alles aanwezig is en ook constant in beweging.

DE VIJF FASEN IN DE NATUUR
Alles in de natuur verloopt in processen die zich steeds in eenzelfde patroon herhalen. Kijk maar naar de seizoenen die elkaar ieder jaar weer op dezelfde manier opvolgen. En de oude taoïsten ontdekten ook dat ieder proces weer te verdelen is in vijf steeds terugkerende fasen. Ze noemden deze fasen vuur, aarde, metaal, water en hout.

Alles in de natuur doorloopt constant deze vijf fasen. In het klein en in het groot. Denk maar weer aan de seizoenen. Zo regeert:

  • Water in de winter.
  • Hout in de lente.
  • Vuur in de zomer.
  • Aarde in de nazomer.
  • Metaal in de herfst.

Deze vijf fasen werden later de vijf elementen genoemd en tot op de dag van vandaag worden ze gebruikt om de samenhang tussen gebeurtenissen te beschrijven en daarin voortkomende problemen op te lossen. De mens is een deel van de natuur. Een organisch wezen waarin constant cyclische processen plaatsvinden en het is dus niet vreemd dat ook in de mens de vijf elementen een belangrijke rol spelen.

MAAK KENNIS MET DE YIN PSOAS STRESS RELEASE METHODE
Brigitta neemt je graag mee in de fascinerende wereld van het vrouwenlichaam, de fascia, de psoas als overlevingssysteem en de functie van het zenuwstelsel. De YPSR-Methode is een zachte lichaamsgerichte vorm die erop is gericht om via het fascia de nervus vagus te ontspannen.

BEN JE BENIEUWD UIT WELKE ELEMENTEN JIJ BESTAAT?

YINSPIRATIEBRON: Nine Star Ki karakteranalyse berekenen (barada.nl)