Skip to main content

Over ons

Mijn naam is Brigitta en ik ben een pionier op het gebied van psoas stress release oefeningen en ontwikkelaar van de YPSR-Methode. Het leven nodigt ons allemaal uit om in essentie twee dingen te doen. Ten eerste het transformeren van tegenslag. Dat geeft (veer)kracht, vitaliteit en wijsheid. Ten tweede het ontdekken en inzetten van onze talenten. Ik kreeg de diagnose fibromyalgie (myofasciaal pijn- en/of uitputtingssyndroom). Ik accepteerde de diagnose, niet de prognose. En het is mijn talent om ‘anders’ te zijn.

VAN WOND NAAR WONDER

Mijn expertise ligt op vitaliteit management, ofwel het managen van levensenergie. Ik deel mijn persoonlijke ervaring op het gebied van YIN PSOAS STRESS RELEASE van meer dan 25 jaar werken met groepen. Tijdens mijn lessen, workshops en trainingen word je uitgenodigd om het lichaam te beleven zonder angst. Zodat je leert met vertrouwen de deur te openen naar een meer gevoelige afstemming op de innerlijke signalen van je lichaam over veiligheid en gevaar, en naar een groter gevoel van innerlijke vrede.

THE ONLY WAY OUT IS YIN
Embryologisch maakt de psoas een belangrijk deel uit van het neurologisch (stress)systeem. De psoas is direct verbonden met onze primaire oerinstincten om te kunnen vluchten, vechten of bevriezen. Door de hoeveelheid stress heeft bijna iedereen een ontregeld autonoom zenuwstelsel. Wij kunnen geen rust meer vinden, geen bedding omdat de waarde van het yin zo slecht gekend is. De psoas draagt een groot vermogen bij zich om deze yin kwaliteit weer onderdeel van ons systeem te laten worden. Landen in je kern, landen in je lichaam, landen in je botten. In onze maatschappij is dit yin vaak onderdrukt.

EVERY BODY TELLS A STORY

Ons lichaam vertelt het verhaal over onze levenservaringen tot nu toe en hoe we in het leven staan.

Ieder lichaam is uniek en er bestaan geen standaard oefeningen die voor iedereen werken. Door vanuit compassie (=ventraal vagaal) te luisteren naar je eigen lichaam stel je het lichaam in staat de geblokkeerde energie vrij te geven (release). Onze psoas, gevormd door persoonlijke, sociale en universele informatiestromen, reageert niet alleen op stresssignalen, maar ook op impulsen die ons hart beroeren en tot diep in onze botten resoneren.

ONS EIGEN VERHAAL VAN IN WORDING ZIJN

We zijn niet gescheiden van ritmes van de aarde of van de vortexen van de kosmos met hun spiraalbeweging. We zijn ons eigen verhaal van ‘in wording zijn’. Onze spieren spannen en ontspannen zich, al onze organen resoneren met iedere ademtocht, en ons hele wezen strekt zich voortdurend uit naar de wereld en keert weer in zichzelf terug. De gelijkmatige golfbeweging is een heilige terugkeer die aangeeft dat ieder leven er toe doet. De ziel van de mens met al zijn pure levende water lijkt in het fasciaweefsel van het lichaam te vertoeven.

WANNEER KWAM YOGA OP MIJN LEVENSPAD

In 1979 volgde ik mijn eerste yogalessen. Vanaf die tijd is yoga steeds weer op mijn levenspad gekomen in verschillende stijlen afhankelijk van de levensfase en de tijdsgeest waarin de stroom van het leven zich bevond. De diagnose fibromyalgie bracht me naar de bron van YIN. Doen door niet te doen. Durven naar binnen te gaan en te zakken in de diepte. In onze maatschappij is dit yin vaak onderdrukt.

DE LEVENSVERHALEN VAN BRIGITTA

Ik had als jong meisje twee dromen, ik wilde moeder worden en dagelijks yoga beoefenen. In 1984 werd ik voor het eerst moeder van een prachtige dochter, in 1988 werd ons geluk bezegeld met een prachtige zoon. Moeder worden heeft mij veel vreugde, maar ook intens verdriet leren doorgronden. In 1995 werd ons derde kindje Boye na 26 weken zwangerschap stil geboren en een intens rouwproces volgde. Ik ging weer als manager aan het werk in het commerciële bedrijfsleven en tijdens een management opleiding maakte ik kennis met het boek spiritualiteit en management.

Een nieuwe, spirituele visie op human resource management, een fascinerende uitdaging voor al diegenen die anderen dagelijks moeten begeleiden, motiveren en inspireren. Dat raakte mijn hart. Spiritualiteit op de werkvloer. Een paar jaar later liep ik vast. Mijn lichaam stopte met bewegen. Ik werd letterlijk stil gezet. Ik dacht dat het met een weekje rust wel weer zou lukken, maar ik verloor al mijn energie en mij lichaam deed overal pijn. Het was eind jaren negentig en toen duidelijk werd wat er met mij aan de hand was.

ACCEPTEER DE DIAGNOSE, NIET DE PROGNOSE

Ik kreeg de diagnose fibromyalgie (myofasciaal pijn- en/of uitputtingssyndroom). Ik accepteerde de diagnose, niet de prognose. Ik was net gestart met een vierjarige opleiding tot NEI-Therapeut, NLP Trainer en Vitaliteitscoach. Vanaf dat moment werd mijn lichaam mijn grootse leraar en studieobject. Tijdens mijn HBO studie Vitaliteitkunde en Natuurgeneeswijze werd het al snel duidelijk dat ik me wilde gaan specialiseren in een lichaamsgerichte vorm van body-mind-soul coaching. NLP in beweging was in die tijd nog te vooruitstrevend. Ik maakte tevens kennis met de taoïstische bewegingsleer. Door het theoretisch kader van de Chinese geneeswijzen, en het taoïstische gedachtengoed kregen de oefeningen steeds meer diepgang. De anatomie over de myofasciale meridianen hielp me ook te verklaren waarom bepaalde oefeningen uit bijvoorbeeld yin yoga nou zo’n groot effect hebben bij stress gerelateerde pijn- en/of uitputtingsklachten.

In 2002 begon ik mijn yin psoas stress release oefeningen voor het eerst te doceren tijdens een vitaliteitsweek in Nijmegen. Ik ontwikkelde steeds meer mijn eigen vorm en heb tot eind 2019 de docentenopleiding Yin Yoga & Psoas Release onderwezen. Alles voor de opleiding lag klaar om geaccrediteerd te worden totdat het noodlot opnieuw toesloeg en wij onze zoon op 31 jarige leeftijd plotsklaps verloren.

Op 20 december 2019 hoorde we dat hij was gevonden, nadat hij 6 weken spoorloos was vermist. Lesgeven gaf mij een bedding om het verdriet gedoseerd te laten landen, tot ook in maart 2020 alle deuren dicht gingen en een lange periode van verlies na verlies volgde. Het volgende hoofdstuk van rouw brak aan.

DE BOEKSPINSTER

Mijn Art-Journal werd een plaats om te rouwen, te dromen, af te reageren en nieuwe wegen in te slaan. Ongemerkt zaaide ik mijn toekomst met de wortels van creativiteit en inspiratie.

HERINNERINGSKUNST – 369 WANDER ART JOURNALING

Creativiteit is durven dwalen, je gedachten de ruimte geven om het niet te weten. Een Art-Journal is een visueel dagboek, een plek waar je kan spelen, experimenteren, verbeelden, herinneren, nieuwe technieken proberen en je dagelijkse leven documenteren met meer dan woorden alleen, niets hoeft, alles mag. De kunst van het creatief dwalen. Mijn Art-Journal werd een plaats om te rouwen, te dromen, af te reageren en nieuwe wegen in te slaan. Als zaden voor de toekomst wacht ze op het juiste moment om te ontkiemen.