Skip to main content

OVER BRIGITTA

Mijn naam is Brigitta en ik ben een pionier op het gebied van psoas stress release oefeningen en ontwikkelaar van de YPSR-Methode. Als yin yoga en psoas release docent verzorg ik inspirerende, creatieve en lichaamsgerichte  belevingsworkshops geïnspireerd door het vrouwenlichaam. Als verbeeldend kunstenares maak ik zelf gebonden Art-Journals en oceandrums in mijn atelier op de Generaal de Bonskazerne in Velp (bij Grave).

THE ONLY WAY OUT IS YIN
Mijn expertise ligt op vitaliteit management, ofwel het managen van levensenergie. Ik deel mijn persoonlijke ervaring op het gebied van YIN PSOAS STRESS RELEASE van meer dan 25 jaar werken met groepen. Tijdens mijn lessen, workshops en trainingen word je uitgenodigd om het lichaam te beleven zonder angst. Zodat je leert met vertrouwen de deur te openen naar een meer gevoelige afstemming op de innerlijke signalen van je lichaam over veiligheid en gevaar, en naar een groter gevoel van innerlijke vrede.

WANNEER KWAM YOGA OP MIJN LEVENSPAD
In 1979 volgde ik mijn eerste yogalessen. Vanaf die tijd is yoga steeds weer op mijn levenspad gekomen in verschillende stijlen afhankelijk van de levensfase en de tijdsgeest waarin de stroom van het leven zich bevond. De diagnose fibromyalgie bracht me naar de bron van YIN. Doen door niet te doen. Durven naar binnen te gaan en te zakken in de diepte. In onze maatschappij is dit yin vaak onderdrukt.

CONNECT TO YIN – YOUR INNER NATURE
Het is mijn passie en missie om mensen via mijn expertise op het gebied van stress gerelateerde pijn- en uitputtingsklachten de heilzame werking van yin te laten ervaren. Mijn manier van lesgeven is eigentijds, speels, verbindend. Bewegen zoals dat in ons DNA opgeslagen is, terug naar je essentie, naar dat wat jou beweegt. Terug naar de bron van vitaliteit en creativiteit.

YOGA OPLEIDINGEN
2016   WYA Do-In Basic Yoga Teacher
2014   Yin Yoga & Anatomie Teacher
2012   Hatha Yoga Basic Teacher

YOGA VERDIEPING
2019 Meridiaanyoga – Amitabha
2018 Mindfulness en Mantra – Amitabha
2017 Basis Aplomb – Amitabha
2018 Asana’s in Aplomp – Amitabha

LICHAAMSGERICHTE TRAININGEN
2021   Holistic Pulsing Opleiding
2019   Massage Opleiding KIOM
2016   Acupressuur Massage
2016   TRE – Tension and Trauma Releasing Exercises
2013   Lichaamsgerichte Trauma Coaching
2012   MBCT – Mindfulness Based Cognitive Therapy
2011   HBO Lichaamsgerichte Psychotherapie
2002/2011 Cir-Cum-Chi Dansante Expressie volgens de vijf elementen filosofie.

N.E.I.® – NEURO EMOTIONEEL INTEGRATIE THERAPEUT
2020 – From Womb To World – Anna verwaal
2004   HBO – Primaire Westerse Medische Kennis
2003  N.E.I.® Specialisatie – conceptie, prenatale periode en geboortepatronen (Orin)
2001/2003 N.E.I.® – Neuro Emotionele Integratie Therapie (AVN – Academie Vitaliteit- & Natuurgeneeskunde – Orin)

NLP – NEURO LINGUÏSTISCH PROGRAMEREN
2002/2013 Communicatie Trainer/Docent N.L.P. – Neuro Linguïstisch Programmeren)
2004-2009 NLP – Mentor Opleidingen (LINN – Vidarte)
2001-2004  NLP Master (AVN – Academie Vitaliteit- & Natuurgeneeskunde – LINN)

2003  HCT – Health Certification Training (CIG – Centrum voor Integrale Gezondheid)
2002  HCC – Human Capital Coaching (AVN – Academie Vitaliteit- & Natuurgeneeskunde)
2002  NLP – Business Coaching (AVN – Academie Vitaliteit- & Natuurgeneeskunde)

IK HAD ALS MEISJE TWEE DROMEN
Ik had als jong meisje twee dromen, ik wilde moeder worden en dagelijks yoga beoefenen. In 1984 werd ik voor het eerst moeder van een prachtige dochter, in 1988 werd ons geluk bezegeld met een prachtige zoon. Moeder worden heeft mij veel vreugde, maar ook intens verdriet leren doorgronden. In 1995 werd ons derde kindje Boye na 26 weken zwangerschap stil geboren en een intens rouwproces volgde. Ik ging weer aan het werk in het commerciële bedrijfsleven en tijdens een management opleiding maakte ik kennis met het boek spiritualiteit en management. Een nieuwe, spirituele visie op human resource management, een fascinerende uitdaging voor al diegenen die anderen dagelijks moeten begeleiden, motiveren en inspireren. Dat raakte mijn hart. Spiritualiteit op de werkvloer. Een paar jaar later liep ik vast. Mijn lichaam stopte met bewegen. Ik werd letterlijk stil gezet. Ik dacht dat het met een weekje rust wel weer zou lukken, maar ik verloor al mijn energie en mij lichaam deed overal pijn. Het was eind jaren negentig en toen duidelijk werd wat er met mij aan de hand was.

ACCEPTEER DE DIAGNOSE, NIET DE PROGNOSE
Ik kreeg de diagnose fibromyalgie (myofasciaal pijn- en/of uitputtingssyndroom). Ik accepteerde de diagnose, niet de prognose. Ik was net gestart met een vierjarige opleiding tot NEI-Therapeut, NLP Trainer en Vitaliteitscoach. Vanaf dat moment werd mijn lichaam mijn grootse leraar en studieobject. Tijdens mijn HBO studie Vitaliteitkunde en Natuurgeneeswijze werd het al snel duidelijk dat ik me wilde gaan specialiseren in een lichaamsgerichte vorm van body-mind-soul coaching. NLP in beweging was in die tijd nog te vooruitstrevend. Ik maakte tevens kennis met de taoïstische bewegingsleer. Door het theoretisch kader van de Chinese geneeswijzen, en het taoïstische gedachtengoed kregen de oefeningen steeds meer diepgang. De anatomie over de myofasciale meridianen hielp me ook te verklaren waarom bepaalde oefeningen uit bijvoorbeeld yin yoga nou zo’n groot effect hebben bij stress gerelateerde pijn- en/of uitputtingsklachten.

In 2002 begon ik mijn yin psoas stress release oefeningen voor het eerst te doceren tijdens een vitaliteitsweek in Nijmegen. Ik ontwikkelde steeds meer mijn eigen vorm en heb tot eind 2019 de docentenopleiding Yin Yoga & Psoas Release onderwezen. Alles voor de opleiding lag klaar om geaccrediteerd te worden totdat het noodlot opnieuw toesloeg en wij onze zoon op 31 jarige leeftijd plotsklaps verloren.

Op 20 december 2019 hoorde we dat hij was gevonden, nadat hij 6 weken spoorloos was vermist. Lesgeven gaf mij een bedding om het verdriet gedoseerd te laten landen, tot ook in maart 2020 alle deuren dicht gingen en een lange periode van verlies na verlies volgde. Het volgende hoofdstuk van rouw brak aan.

DE BOEKSPINSTER
Mijn Art-Journal werd een plaats om te rouwen, te dromen, af te reageren en nieuwe wegen in te slaan. Ongemerkt zaaide ik mijn toekomst met de wortels van creativiteit en inspiratie.

HERINNERINGSKUNST – 369 WANDER ART JOURNALING
Creativiteit is durven dwalen, je gedachten de ruimte geven om het niet te weten. Een Art-Journal is een visueel dagboek, een plek waar je kan spelen, experimenteren, verbeelden, herinneren, nieuwe technieken proberen en je dagelijkse leven documenteren met meer dan woorden alleen, niets hoeft, alles mag. De kunst van het creatief dwalen. Mijn Art-Journal werd een plaats om te rouwen, te dromen, af te reageren en nieuwe wegen in te slaan. Als zaden voor de toekomst wacht ze op het juiste moment om te ontkiemen.