Skip to main content
Blog

Hoe ga jij om met pijn?

IK KREEG MINDER PIJN DOOR YOGA

Ik kreeg zelf allerlei lichamelijke klachten die zich uitbreidden en verergerden. Uiteindelijk werd tijdens mijn 1e studie jaar Vitaliteitkunde de diagnose fibromyalgie (myofasciaal pijn syndroom) vastgesteld. Ik accepteerde de diagnose, niet de prognose. Op dat moment werd mijn lichaam mijn grootste leraar. Bij ‘toeval’ ontdekte ik begin 2000 de heilzame werking van het passief stretchen, maar er zouden nog het vele jaren volgen en – vele ervaringen rijker – totdat ik me bewust zou worden dat deze vorm werd gedoceerd onder de naam Yin Yoga.

BEN JIJ EEN PP’ER OF EEN PV’ER?
“Ben ik wat?” vroeg ik aan mijn bijna afgestudeerde collega fysiotherapeut, die bevlogen over haar net afgesloten stage aan de St. Maartenskliniek aan het vertellen was. De doelgroep van haar stage hadden allemaal fibromyalgie.
Ze antwoordde: “Nou een PP’er is iemand die pijn provoceert en een PV’er iemand die pijn vermijdt”. Het draait om omgaan met pijn.
Alleen de PV’ers had ze leren kennen, die ‘anderen’ kwamen na de diagnose nooit meer naar de kliniek, voegde ze er aan toe. Die vonden ‘een manier om er mee te leven’.
Kijk, dát vond ik nou interessant, want ook ik had na mijn diagnose fibromyalgie te horen gekregen dat ze niets voor mij konden doen. Het enige voorschrift was pijnstillers (ik spreek over eind jaren negentig en ondertussen is er veel veranderd).

MINDER PIJN DOOR YOGA
En wat ben ik tot op de dag van vandaag blij dat ik vanaf het begin de pijn ‘provoceerde’ en daarmee mijn pad naar yin yoga vond. Dit laatste doordat yin yoga een diepe werking heeft op het bindweefsel (fascie, ligamenten en pezen) naast verlenging van spieren.
We zien pijn vaak als iets wat niet mag. Maar wat als je dag in, dag uit pijn hebt. We zijn gewend om voor alles een pijnstiller te nemen en de pijn daardoor eigenlijk te ontkennen.
Yin yoga heeft mij geholpen om al jarenlang ‘pijnvrij’ met fibromyalgie te leven, weer te kunnen vertrouwen op mijn ‘eigen-wijsheid’ en te leren luisteren naar mijn lichaam. Als ervaringsdeskundige weet ik hoe belangrijk het is om bewust te kiezen voor een gezonde en vitale leefstijl, als fibromyalgie je metgezel is op de dansvloer van het leven.

ONTSPANNEN VAN BINDWEEFSEL EN GEWRICHTEN
Tijdens de yin yoga zijn de oefeningen gericht op het ontspannen, het op een zachte manier rekken van en het rustig druk geven op het bindweefsel en de gewrichten.
Behalve een oefening in kalmte en geduld, en heerlijk om de dag mee te starten en of af te sluiten, is deze specifieke vorm van yoga bijzonder efficiënt voor het (terug)krijgen van soepele spieren, vitaliteit en bewegingsruimte.
Door het beoefenen van yin yoga heb ik onderscheid leren maken tussen pijntjes en echte pijn, emotionele pijn, pijn door stress of spanning, pijn door ziekte, enzovoorts.

EEN SOEPELER LICHAAM ZONDER KRACHTINSPANNING
In yin yoga gaan we uit van minimal muscular effort. Met minimale inspanning maak je de impact van de houding zo groot mogelijk’. Dehoudingen zijn vooral bedoeld om het bindweefsel rond je heupen, bekken, knieën, enkels en wervelkolom te stimuleren.
Bindweefsel produceert namelijk hyaluronzuur en dat trekt vocht aan, ook rondom pezen en gewrichten. Niet vochtophoping, zoals je dat hebt bij ontstoken weefsel, maar het vocht dat een soort gelei vormt tussen je gewichten. Dat maakt dat je soepel beweegt.
Met het minutenlang vasthouden van stretchoefeningen stimuleer je het bindweefsel en herstel je je mobiliteit en flexibiliteit. De zwaartekracht, in combinatie met je ademhaling, kan dan haar werk doen. Je kunt je lichaam hierbij ondersteunen met dekens, kussens en of blokken.

WATER SNELWEGEN
Daarbij hebben we volgens de yogi’s energiebanen (meridianen) die precies door de vochtbanen van de energiebanen van het bindweefsel lopen.
Houd je het bindweefsel vochtig, dan kan de energie optimaal stromen, waardoor veroudering en degeneratie worden tegengegaan. Wie wil dat nu niet?

MAAK KENNIS MET DE YIN PSOAS STRESS RELEASE METHODE
Brigitta neemt je graag mee in de fascinerende wereld van het vrouwenlichaam, de fascia, de psoas als overlevingssysteem en de functie van het zenuwstelsel. De YPSR-Methode is een zachte lichaamsgerichte vorm die erop is gericht om via het fascia de nervus vagus te ontspannen.

YINSPIRATIEBRON: Hoe ga jij om met pijn? Ik heb minder pijn door yoga (goedetengezondleven.nl)